Laatste nieuwsberichten

NVLA-Bijscholingsdag  2018

NVLA-Bijscholingsdag 2018

Nergens zie je zoveel longfunctieanalisten bij elkaar als op de NVLA-bijscholingsdag. En dat is niet gek als je kijkt naar het altijd inspirerende programma. Daarnaast is dit ook het moment om de collega’s uit andere ziekenhuizen weer eens te spreken en te zien wat er aan mooie nieuwe apparatuur op de markt is gekomen.

 

Macintosh HD:Users:naldyblogg:Desktop:Schermafbeelding 2018-12-06 om 19.20.44.pngOm deze dag tot een succes te maken is Commissie Bijscholing maanden van te voren druk bezig het samenstellen van het programma, het vinden van de juiste sprekers, het uitnodigen van de standhouders, het ontwerpen van de banners en het maken van een  mooie uitnodiging. En op het moment dat de inschrijving sluit, wordt er nog hard gewerkt aan het printen en insteken van de badges.

 

 

 

 

 

Op de woensdagavond voor de bijscholingsdag zag Oda’s huiskamer er zo uit

 

Macintosh HD:Users:naldyblogg:Desktop:Schermafbeelding 2018-12-06 om 19.44.05.png

Donderdagmiddag voorafgaand aan de bijscholingsdag vergaderden Oda, Ivo, Han, Marco en Monique (vanuit de commissie) met Lianne en Mady (vanuit het bestuur), in de Reehorst, over de toekomstplannen voor de NVLA-scholingen. Ook werd er werd nagedacht over de invulling van het jubileumjaar van de NVLA in 2020, waarbij alle NVLA-evenementen in een feestelijker jasje zullen worden gestoken.

 

                             

 

 

Tegelijk met de lancering van de nieuwe website, introduceerden we het digitale inschrijven voor de bijscholingsdag. Nadat de deelnemers de factuur hadden betaald via Ideal, ontvingen zij een e-ticket. Dit e-ticket moest bij binnenkomst op de bijscholingsdag worden gescand en na scannen staat de deelnemer als aanwezig in het nieuwe systeem. Met dit systeem is het mogelijk om Kabiz geregistreerde aanwezigen, automatisch de scholingspunten toe te kennen

Omdat deze werkwijze voor zowel de commissie als het bestuur helemaal nieuw was, werd tijdens de vergadering ook gekeken of het beoogde nieuwe werkwijze ook daadwerkelijk naar wens functioneerde. En dit bleek gelukkig zo te zijn.

Na de vergadering was er een informeel diner met de al aanwezige standhouders, waarbij ook Anne namens het bestuur aanschoof. Toen de magen gevuld waren, werd het tijd om de zaal te betreden en de voorbereidingen voor de volgende dag te treffen.

 

Macintosh HD:Users:naldyblogg:Desktop:Schermafbeelding 2018-12-06 om 20.01.55.png

Macintosh HD:Users:naldyblogg:Desktop:Schermafbeelding 2018-12-11 om 20.00.48.pngVrijdagochtend stonden Valesca, Han, Monique, Marco, Ivo, Oda, Anne, Lianne en Mady al vroeg klaar om de deelnemers te verwelkomen en de tickets te scannen. Het scansysteem zorgde ervoor dat er nauwelijks een rij stond en de collega’s snel konden opwarmen met een kopje koffie of thee.

Om 09.45 uur opende Ivo de bijscholingsdag. Waarna vanaf 10.00 uur Astrid Aardenburg – van Huisstede, longarts i.o., ons uitgebreid vertelde over de astma en obesitas. Ook werden de effecten van bariatrische chirurgie, bij astma-patienten met morbide obesitas, op klachten, astma controle, inflammatie en longfunctie besproken.Yasmine Turk, longarts i.o., nam de tweede presentatie voor haar rekening, met als onderwerp longrevalidatie bij astma en obesitas. Mogelijk zou een leefstijlinterventie met training, dieet en psychologische begeleiding een beter effect hebben op de astmaklachten en het reduceren van het overgewicht, dan de traditionele longrevalidatie.

 

 

Inmiddels vaste prik in het programma is dat een aantal van onze net gediplomeerde collega’s hun afstudeeropdracht presenteren op de bijscholingsdag. Hier hebben wij veel respect en bewondering voor, omdat het behoorlijk spannend is om voor een zaal met ruim 200 collega’s een presentatie te verzorgen. Sharon Wijns, werkzaam in het Franciscus Gasthuis, beet de spits af met haar onderzoek: ‘het effect van houding en flowmetertype op de FEV1’. Vervolgens was het woord aan Aniek Wisman, afgestuurd aan de opleiding biometrie en werkzaam in het OLVG, zij onderzocht ‘de langzame vitale capaciteit versus de geforceerde vitale capaciteit’.       

 

Iets voor twaalven was het tijd voor een heerlijke lunch, waarbij iedereen weer oude bekenden sprak, maar ook de kans had nieuwe collega’s te ontmoeten en de standhouders te bezoeken.
                                          

Het middagprogramma werd hervat met de bestuursmededelingen, Mady benadrukte de diverse vacatures binnen de NVLA. De commissie visitatie, commissie accreditatie, commissie media en het bestuur zijn op zoek naar enthousiaste collega’s. Voor meer informatie over deze vacatures kun je contact opnemen met Mady via voorzitter@nvla.nl.

Ivo van der Lee, longarts in het Spaarne Gasthuis, nam ons mee in de herkomst en ontwikkeling van de GLI-referentiewaarden voor de diffusie capaciteit, welke in 2017 zijn gepubliceerd in de ERJ. Ook de verschillen de oude normaalwaarden en de effecten in de dagelijkse praktijk kwamen aan bod.

 

Traditiegetrouw was er in de middag ook weer een gevarieerd keuzeprogramma. Voor velen een jaarlijks moment van keuzestress, omdat we het liefst alle rondes zouden willen bijwonen. Dit jaar kon er gekozen worden uit:

  • Leefstijl in de dagelijkse praktijk door gewichtsconsulent Claudia Nikiforakis.
  • Bewegen en trainen bij kinderen met astma en obesitas door klinisch inspanningsfysioloog Peter Klijn.
  • Hoe ontstaat dyspneu bij obesitas door longarst Joost van den Aardweg.
  • Chronische beademing en obesitas, gaat dat samen verpleegkundig specialist drs. Laura Verweij-van den Oudenrijn.

Met een hoofd vol informatie kon iedereen nog even genieten van de afsluitende borrel, waarbij de sprekers, standhouders en alle betrokkenen werden bedankt voor hun bijdrage aan deze mooie en leerzame bijscholingsdag.

Tot het einde van 2018 zijn (bijna) alle presentaties nog eens na te lezen op de website van de NVLA: https://www.nvla.nl/Actueel/Nieuws/nvla-bijscholingsdag-2018-presentaties.

 

 

 

 

 

Printen
Please login or register to post comments.